הרגע הזה שבו נכנסה ענבל אזולאי לחדרו של הרופא לצורך בדיקה לכאורה שגרתית במהלך ההיריון, היה מוכר לה. זו לא הפעם הראשונה בה היא נתונה במעקב הריון. יש לה חמישה ילדים מתוקים בבית והיא מכירה את המעקבים הללו לא מהיום.
רק שהפעם הבדיקה עוררה דאגה גדולה. "הבדיקה נעשתה בבית החולים", מספרת ענבל, "והרופא שביצע אותה טען שהוא רואה שיש לעובר בעיה שנקראת 'פיסטולה' – הכוונה היא שיש חיבור בין קנה הנשימה לוושט. מדובר במצב מסכן חיים, שכן ברגע שתינוק ינסה לינוק כשקנה הנשימה והוושט מחוברים, הוא עלול לשאוף את המזון לתוך הריאות ולהיחנק חלילה.
"הייתי אז בשבוע 26", היא מספרת, "והרופאים בבית החולים המליצו לי תכף ומיד על הפלה. הם אמרו לי שבכל מקרה העובר ימות ברחם, כי כבר בשלב הזה יש לו מים בריאות, מה שאומר שהמום הוא חמור ולא מאפשר לשרוד. היה אפילו רופא שנכנס ואמר לי: 'את צריכה להגיד תודה על כך שאינך צריכה לקבל החלטה, כי ממילא התינוק לא ישרוד'".
"השארנו לטיפולו של הקב"ה"
את הרגע בו היא יצאה מחדרו של הרופא זוכרת ענבל כאחד הרגעים הקשים בחייה. "היה ברור לי שאני לא מפסיקה את החיים שמפעמים בי, גם ידעתי שזה אסור על פי ההלכה, אבל הרגשתי שאין לי כוחות להתנגד. מכיוון ששמעתי לא מעט על הפעילות של מחלקת אמ"א בהידברות, יצרתי קשר עם המחלקה, ושם זכיתי לשמוע סוף-סוף דעה שונה.
"המתנדבות המדהימות הסבירו לי שאם אעשה הפלה בשלב כזה, אוכל רק להפסיד ולא תהיה שום אפשרות להחזיר את הגלגל לאחור. בינתיים העובר חי ברוך השם וכל יום שעובר עליו בבטן הוא רק לטובתו. אין זה מתפקידי להחליט מתי ייפסקו חייו ועדיף שאמקד את עצמי בתפילות. אני זוכרת שהשיחה הזו כל כך הרגיעה אותי, היא הייתה ממש קרן של אור בחשיכה".
חלפו מאז מספר שבועות, בהם הייתה ענבל במעקב של היריון בסיכון. "בשלב מסוים הפנו אותי לבית החולים לצורך בדיקות שהיו חיוניות לעובר. מצאתי את עצמי מאושפזת במשך שבועיים, ובמהלכם עברתי את כל הבדיקות האפשריות. בסופו של האשפוז הכניסו אותי לבדיקת דימות בה ביקשו לראות את העובר ניזון בזמן אמת, כדי לוודא שהוא מצליח להכניס את האוכל לקיבה ולא לריאות. היו בחדר לא מעט רופאים וכולם צפו בדריכות מרובה במסך. לפתע שמעתי מכולם אנחת רווחה. הסתבר שאכן ניתן לראות את האוכל עובר בצינור הנכון. יצאתי מהאשפוז בהרגשה טובה. נתנו לי להבין שהמצב תקין".
השבועות הבאים, לדבריה של ענבל, עברו עליה יחסית ברוגע. היא המשיכה בעבודתה כמפקחת במעונות יום, ניהלה אורח חיים שגרתי עם משפחתה וילדיה, והשתדלה להדחיק את הדאגות והחששות. "אמנם ידעתי כל הזמן שייתכן שמשהו אינו כשורה, אבל האמנתי לתוצאות הבדיקות ובטחתי באלוקים. אלא שדווקא בשלב מאוחר יותר, כשהגעתי לבדיקה נוספת ממש בערב הלידה, טכנאית האולטרסאונד אמרה לי שהיא לא מרוצה מהבדיקה. לדבריה, יש לעובר קיבה מאוד מאוד קטנה ונראה שהמום קיים ומשפיע.
"בשלב זה דווקא בעלי נתן לי את הכוחות. הוא שאל את הטכנאית אם יש מה לעשות, וכשהיא השיבה לו שלא – הוא הכריע שאם אין לנו איך לטפל אז נשאיר את זה לטיפולו של ריבונו של עולם, שהרי ממילא זה לא בשליטתנו. גם יצרתי שוב קשר עם מחלקת אמ"א ושוב שמעתי מהמתנדבות דברי עידוד וחיזוק. הן אמרו לי כל הזמן ש'ישועת ה' כהרף עין' ונתנו לי המון תקווה ואור. אני בכלל לא בטוחה שהייתי יכולה להישאר אופטימית ולעבור את הימים הקשים האלו בלי החיזוקים שלהן".
"איך יכלו להמליץ לוותר עליו?"
בשבוע שלאחר מכן כבר התקיימה הלידה. "עילאי, התינוק החדש שנולד לו, נולד עם קצף בפה ועור כחול, מה שהעיד לדבריהם של הרופאים בחדר הלידה על כך שיש לו אכן בעיה בוושט. מיד לאחר הלידה גם נאמר לנו שהוא צריך להיכנס ל-24 שעות קריטיות בהן יכניסו לו צינור אל תוך הפה, ינסו להזרים לו מעט מזון ויבדקו איך הוא מגיב.
"במו עיניי ראיתי את הבדיקה הזו מתבצעת", מתרגשת ענבל, "ראיתי שהאוכל נכנס לפיו והוא יונק ממש רגיל, הוא לא פלט אפילו פעם אחת וגם לא השתעל. בסיומן של אותן עשרים וארבע שעות הודיעו לי שהתינוק בריא ושלם. אין לו שום מום בוושט ואין להם שמץ של מושג מהיכן הגיעה האבחנה הזו".
אבל אמרת שראו את זה בבדיקות, לא?
"באמת שאין לי שום הסבר. זה לא רק שראו בבדיקות, אלא המליצו לי באופן ברור על הפסקת הריון. זה אפילו מופיע במסמכי הסיכום שהביאו לי. מה שאני יודעת זה שקיבלתי ברוך השם תינוק בריא, שלם ומתוק. רק בורא עולם יודע מדוע הוא גלגל את הדברים בצורה כזו בה חשבו שיש לו מום כה חמור. כעת עילאי בן שלושה שבועות ואני מביטה בו בכל פעם מחדש ומצטמררת. איך יכלו להמליץ לי לוותר עליו? איך יכלו ברגע אחד לגדוע חיים? אני פשוט לא מסוגלת להבין".
שוקלת הפלה? מכיר/ה מישהי שנמצאת על פרשת דרכים?
אמא יקרה, אנחנו כאן, במחלקת אמ"א של הידברות, כדי לעזור לך. העניקי לילדך הזדמנות נוספת, אל תתני לו לסיים את חייו. לפניות אל מחלקת אמ"א – סיוע, ייעוץ והכוונה חינם לנשים למניעת הפסקות הריון והפלה: טל' 073-2221333, נייד 052-9551591. מייל kalina@htv.co.il